Det är dax att avrätta den gödda gåsen. Imorgon infaller den skånska högtiden Mårten Gås, och det ska de där sörlänningarna naturligtvis inte få ha alldeles för sig själva, därför följer nu ytterst pedagogiska instruktioner för att lyckas med denna enorma best till befjädrat fä.
Inhandla följande:
En Gås på ca 4-4,5 kg
100 g ister
katrinplommon
1 mango
½ papaya
Potatis
Morötter
hönsfond
3 dl grädde
2 msk ister
1 msk mjöl
salt
peppar
malen spiskummin
Gör så här:
Börja med att blötlägga katrinplommonen. Medan de tar ett behövligt bad dela mango & papaya (JA, det är en exotisk gåsmiddag, om du inte fattat det ännu), i lagom bitar. Salta och peppra fågeln inom- och utombords, blanda plommon, papaya och mango i en skål tillsammans med spiskummin efter behag, lägg sedan blandningen inuti gåsen. Placera ut små bitar av ister runt fågeln.
Gåsen placeras sedan i ugnen som vid det här laget bör ha uppnått temperaturen 175 grader. Därinne behöver den vara minst 3 timmar. Innetemperaturen ska vara 85 grader när den är klar, lägg in den först en halvtimme på ena sidan, vänd, vänta en halvtimme och lägg den sedan på rygg resten av tiden. Fågeln bör ösas kontinuerligt för att bli riktigt saftig. Mot slutet av tillagningstiden, höj tempen till 220 för att få ett knastrigt skinn.
Du behöver INTE övervaka hela tillagningsförloppet av skrället i ugnen, den tiden skall utnyttjas. Skala rotfrukterna, koka dem till ätbar konsistens (tips: tillsätt morötterna 10 minuter efter att potatisen har börjat koka).
Pressa potatisen för sig och morötterna för sig strax före servering, helst direkt på varje (uppvärmd, ja det är en exotisk, fancy middag) tallrik. I annat fall arrangera de pressade rotfrukterna snyggt på ett uppläggningsfat.
Såsen tilagas enligt följande: Smält ister i en kastrull, blanda ut mjölet, tillsätt 1 msk fond samt grädden, låt puttra ca 5 minuter, salta och peppra efter tycke.
Såsen är beräknad på 2-3 personer, vilket lämnar en hel massa gås som inte blir uppäten, så dubbla, trippla eller kvadrupla såsreceptet, samt rotfruktsinköpet så det passar det antal ni föredrar att förtära gåsen med.
När gåsen är färdig tas fyllningen ut och mixas till en puré, ett gott tillbehör istf gelé eller lingon.
Till detta köksliga mästerverk förtjänar du (minst) en riktigt god iskall öl!
Gillar du inte öl?
Lycka till!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar