söndag 16 november 2008

Kroppkakor de la mer

Varken Christoffers ben eller skåningarnas gås skonades, så blekingar, smålänningar och ölänningar kan knappast förvänta sig att deras kroppkaka lämnas ifred.
Idag lagar vi en kroppkaka med havets läckerheter, vilket INTE innebär ål, som blekingska skärgårdsbor skulle förvänta sig.
Läs.
Handla.
Njut.

Kroppkakor

1,5 kilo fast potatis
5-7 dl vetemjöl
3 ägg
S&P

3 burkar tonfisk i vatten
2 msk kapris
2 krm vitpeppar
1 msk balsamvinäger

Skala och koka potatisen. Medan den kokar, låt fisken rinna av ordentligt, krama gärna ur den lite lätt, blanda med kapris, vitpeppar och balsamvinäger, hetta upp i en gryta så balsamvinägern går in i fisken.
När potatisen är kokt pressas den ner i en stor bunke och blandas med mjöl, ägg och S&P. Mjölmängden som krävs för att degen inte ska vara alltför kladdig, kan variera.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Tag en näve potatisdeg, använd väl mjölade händer, platta ut den ca 5-7 mm tjock och stor som handflatan. Placera lagom mkt tonfiskfyllning i mitten och nyp ihop till en boll, krama ur ev överskottsluft.
Kroppkakorna placeras i grytan, bredvid varandra, verkligen inte ovanpå varandra(!) Sen ska de umgås där i sjudande vatten ca 10-12 minuter, tills de flyter upp till ytan. Koktiden beror på hur stora handflator du har.

Till kroppkakorna serveras med fördel smält smör som piffats upp med pressad vitlök.

1 kommentar:

akajos sa...

5-7 dl vetemjöl

Aha! Bindestreck istället för tankestreck.

Hehe...